samedi 24 janvier 2015

"READY CASH" DE CHRISTOHE DONNER. CAP'ITOL 12.

On surt l'altre propietari, Pascal Berthou...


12.
Pascal Berthou va passar vint anys a Àfrica treballant en l’industria petrolera, de tot d’una fent sondejos, després com executiu. I així va aconseguir acaramullar un cert capital que ara vol col·locar en la regió on s’acaba d’establir, no molt enfora de Laval.
El seu fill té quinze anys, va a l’escola i al seu millor amic l’hi diuen Kevin Tébirent, és el fill de Francine i de Pierre. Els dos jovencells van a casa d’un i a casa d’altre, i és així que Pascal Berthou coneix Pierre Tébirent. Els dos pares es cauen bé, tots dos han portat unes vides de les que hi ha moltes coses que contar-se. Pascal Berthou veu que la situació financera de Tébirent, sense esser dolenta, no és la que més desitjable, i que la finíssima putada que havien fet a  Philippe no Allaire no millorava les coses. Pensa llavors que podria invertir en la cria de cavalls dels Tébirent: perquè aquest li explica que mai ha perdut doblers amb els trotons, i que totes les comptes ho proven, és una bona inversió que, al mateix temps, permetrà a Pierre presentar les seves egües als millors sementals Dubois.
Vat aquí com Pascal Berthou compra a Pierre Tébirent el 48% d’una mitja dotzena de pollins, entre els quals, bona barrina, ”READY CASH”.
És l’únic error d’apreciació que Pierre Tébirent ha fet amb “READY CASH”:  l’ esser raonable,  comportar-se com un propietari prudent, com un criador bon gestor, i no seguir el seu instint de jugador que s’havia despertat al naixement del poltre.
A “READY CASH” tant li fot saber qui és el propietari del 48% dels seus músculs, de la seva energia, i segueix fent anades i tornades a lo llarg de sa tanca, el cap entre les cames, fins que se’l  separa de sa mare.
És el ritu cruel del desmamar. Tébirent proba de fer-ho de les millors maneres.
Als meus cavalls, jo els criï una mica com si fossin cans. No vull que estiguin estressats, per això quan faig la desmamada, poso els mascles amb un poney, i les femelles amb la vella “NERA”. Però aquest any, “READY CASH” era tant turbulent que el vaig col·locar amb Na “NERA”. I va començar a caminar devora ella. A pas. S’ha de dir que fou ella qui el va fer anar a pas. Fou ella qui el va tranquil·litzar. Estic ben segur que sense “NERA”, “READY CASH” no hauria sigut “READY CASH”. L’hi va esser molt beneficiós.
“NERA” encara és viva, té trenta-cinc anys, viu a una de les pastures de Tébirent, en companyia d’un “shire”, aquesta raça reputada per donar els cavalls més grossos del món: ella pot presumir d’esser l’egua de trot més vella del mon. Dos hostes del llibre de records dins la mateixa pastura i que s’entenen de meravella.

Aucun commentaire: