vendredi 26 décembre 2014

"READY CASH" de CHRISTOPHE DONNER. CAPÍTOL 6

M'en he donat compte que el capítol 6 no estava diguem-ne publicat. Vat aquí doncs, el que faltava. Es més interessant que el 7.

6.
        Després d'aquesta victòria tan insolent, Pierre Allaire, es sent obligat a aconseguir-ne un altre: anuncia que fundarà “ el sindicat dels jugadors”, lo que vol dir, revolucionar totalment el món de les carreres. No hi aneu a cercar cap coincidència, però un any més tard Pierre és acusat d'haver jugar en carreres trucades a Cagnes-Sur-Mer.
        M'hauria anat molt millor entretenir-me amb altres jocs, admet ell, als mediocres els hi va molt bé això, però quin gust s’hi passa?
        I a Pierre Allaire el tanquen a la presó de Niza.
        I és ara que a Philippe, dinou anys, li toca encarregar-se de la cria, seguir entrenant els “cracks”, pagar el personal, conservar la clientela, consolar la seva mare i les seves germanes, respondre als periodistes, enfrontar-se al públic... i fer que els cavalls guanyin. Es lo que es diu aprendre el que és la vida en el lloc de feina... però vaja un lloc de feina! Ha de tenir esment de la premsa, de la professió i del seu pare, Pierre, que es declara en vague de fam i de set lo que, quasi bé, el mata.
        Al cap d’un parell de setmanes, surt de la presó, però no se’n ha sortit del problema. Queda el procés, resten els rumors, la família, el joc, sempre el joc...i Philippe es demana si ell es mereix tot això. El seu pare l'hi ha ensenyat tot lo que sap de cavalls. L'ha posat al “sulky” de tots els seus “cracks” lo que l'hi ha permès guanyar les carreres més importants, fins i tot a Amèrica. L'hi ha transmès lo més preciós: el talent, el coneixement instintiu, visceral, dels cavalls, però amb aquest “affaire Allaire” que durarà anys, i amb la resta de temps, és com si Pierre no hagués aturat mai de fer-li pagar aquesta transmissió. I cara.
        Pierre té prohibit d'entrar als hipòdroms, suspès per una decisió de la justícia que acabarà per tornar-lo a empresonar, aquesta vegada per una sèrie de mesos, però segueix entrenant els seus cavalls que ara corren amb els colors del seu pare i és el seu fill Philippe qui els mena en carrera. Es veu, llavors,  aquest espectacle que quedarà gravat en la memòria dels cavallistes de París: Pierre Allaire enfilat damunt el capó del seu cotxe, mirant córrer els seus cavalls des de l'exterior del hipòdrom, en un lloc que serà el seu durant divuit anys i, llançant al seu fill, a través de les tanques de fil de ferro de Vincennes, les darreres ordres, unes darreres ordres que fan por:
 Devant i méchant! Davant i dolent!
        Cap derrota li serà perdonada, encara que pot esser que sigui el mateix Philippe que per mor de son pare, no es perdoni cap error. El resultat és el mateix: entre ells dos la co-habitació es va tornant impossible. Els fets no fan més que posar en evidència una realitat que no és d’ahir.  Consideració, admiració, respecte, es tenen tot això un de cap a l'altre, fins i tot estimació, una forma d'estimació.... però hi ha aquesta malaltia, aquesta necessitat de guanyar, aquest virus que tots dos porten dintre seu que els impedeix veure-se, sentir-se, xerrar-se.
        Família i amics no s’aturen d’intentar  reunir-los,  reconciliar-los, però ni qui exerceix millor aquests bons oficis pot fer-hi res,
        Jo no ho entenc, diu el pare. Que he dit? Que he fet? No hem tingut cap paraula.
        I el fill aixeca els ulls al cel...una paraula? Quina paraula? Com si es tractés d'això.
        Quan Pierre Allaire recupera la seva llicència per menar, després de divuit anys de no poder entrar als hipòdroms, quan torna a tenir altre vegada cavalls per entrenar i re-comença a guanyar a Vincennes, creuant-se per les quadres del hipòdrom, pare i fill no es dirigeixen la paraula... ni la mirada.
        Només el temps podrà, un dia potser, sinó arreglar, al menys calmar les devastacions producte d'una rivalitat visceral, inevitable. Ja que en aquesta vida d'entrenadors de cavalls de carreres on no hi ha res més de desafiaments, victòries, derrotes,  tot l'any i deu pics per dia, dins d'aquesta vida de criadors on tot no és més que transmissió d’aptituds, herència, de vicis i de virtuts, llei de Mendel, cromosomes i atavisme, el virus de la gelosia s’introdueix dintre de les famílies humanes, i entre pares i fill i prospera, és antic.
        Pels “turfistes” la qüestió és saber qui, entre el pare Pierre Allaire i el fill Philippe Allaire, és el més fort, el més dotat. És un debat, un conflicte generacional que acaba essent una discussió de cafè. Una discussió que no acaba mai: Pierre i Philippe repeteixen les mateixes gestes, guanyen les mateixes curses en els mateixos hipòdroms, amb cavalls que tots tenen sang de KERJACQUES dins les venes.

Aucun commentaire: